Zgodovina olimpijskih iger

O začetkih antičnih olimpijskih iger se ni ohranil noben dokument. Obstajajo pa številne legende o njihovem začetku. Po eni od njih naj bi bile prve igre povezane z antičnim grškim pojmom. Danes najdemo pa takšne brezplačne spletne igre, ki jih na svoji spletni strani nudi tudi podjetje Spletne-igre Dominatus d.o.o.!

Prve zabeležene olimpijske igre so se odvijale v Olimpiji leta 776 pr.n. št. Igre  so prirejali z precejšnjo negotovostjo, ven so jih prirejali tudi pred tem. Igre so bile krajevnega značaja, edina disciplina, v kateri so se tekmovalci pomerili, pa je bil tek na stadionu.

Šele pozneje so se igre počasi prerasle v pomembni grški dogodek. Svoj največji razcvet so doživele v šestem in petem stoletju pred našim štetjem.

Olimpijske igre so bile verskega pomena. Njihov pomen je bil, da so se atletska tekmovanja prepletala z žrtvovanji in obredi v čast Zevsa. Njegov kip je stal v olimpijskem svetišču, ter Pelopsa, božanskega junaka in mitičnega kralja Olimpije. Pelops je bil slaven po svoji legendarni dirki z bojnimi vozovi. Število je natošportnih disciplin naraslo na dvajset. Slavje pa se je raztegnilo na več dni. Zmagovalci so bili deležni velikih časti, saj so jih slavili v pesmih in kipih. Igre so prirejali vsaka štiri. Olimpijske igre so služile kot eden od načinov štetja časa.