Ležišča za udobno spanje

ležiščeLe kakovostno ležišče, ki ustreza našim preferencam, nam omogoča udobno in zdravo spanje. Glede na to, da prespimo skoraj 1/3 svojega življenja in da številne študije kažejo, da ima zadostna količina kvalitetnega spanca pozitiven vpliv na zdravje in splošno počutje, je izbira ustrezne vzmetnice ključnega pomena za naše dobro počutje. Ponudba na trgu je zares široka, prav tako je širok cenovni razpon, ležišča pa se med seboj tudi zelo razlikujejo glede sestave.

Za slabo spanje obstajata dva glavna krivca – nakup slabe vzmetnice ter preredko menjavanje vzmetnice. Kot pri vsaki stvari, se tudi pri vzmetnici materiali skozi čas starajo in s tem izgubljajo svoje lastnosti. To pomeni, da telesu ne nudijo več primerne opore, kar vodi do slabega spanca. Ker se lastnosti vzmetnice slabšajo zelo počasi iz dneva v dan, teh sprememb sploh ne opazimo. Občasno se na ležiščih pojavijo bolj vidne spremembe, kot je vdolbina ter neprijeten vonj. Priporočljivo je, da se vzmetnica zamenja vsaj vsakih 7-10 let oziroma prej, če ima vzmetnica vidne poškodbe.

Predolga uporaba vzmetnice predstavlja tudi tveganje za zdravje. Med spanjem se v ležišču nabira telesni pot in ostanki odmrle kože, kar ustvarja idealno okolje za razvoj mikroorganizmov, ki lahko škodujejo našemu zdravju in vodijo do težav z dihali ter do raznih alergij. Tudi ležišča, ki imajo antibakterijsko zaščito, skozi čas to zaščito izgubijo. Prav zaradi izločanja vlage je potrebno biti pri nakupu ležišča pozoren na njegovo sestavo. V primeru, da se bolj potimo oziroma da je postelja v vlažnem prostoru, se moramo izogibati vzmetnicam, ki so sestavljene iz materialov, ki nase vlečejo vlago, kot je na primer lateks. V vsakem primeru je bolje izbrati ležišče z vzmetmi, saj je med vzmetmi zrak, kar povečuje možnost kroženja zraka in s tem boljše odvajanje vlage. Prav tako je vzmetnico priporočljivo postaviti na letveno dno in ne na ploščo, saj tudi to vzmetnici omogoča boljše odvajanje vlage.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja