Kako izbrati primerno smučarsko čelado?

smučarske čelade

Pri varnosti ne sklepamo kompromisov, še posebej pa ne na smučišču, ki velja za okolje z razmeroma visokim tveganjem za nesreče. Uporaba smučarske čelade je obvezna, ni pa vsaka smučarska čelada dobra izbira. Kako izbrati primerno smučarsko čelado? Dejavnikov je več, pozorni pa moramo biti predvsem na nekatere ključne lastnosti.

Varnost na prvem mestu

Pri izbiri smučarske čelade moramo imeti vseskozi v mislih primarni namen te opreme. Vprašamo se torej, kako dobro nas bo čelada varovala pred poškodbami v primeru padca, udarca ali kakšne druge nezgode. To je na prvi pogled sicer težko oceniti, nam pa pomagajo recimo certifikati, ki se podeljujejo preizkušenim modelom in priznanim proizvajalcem. Vedno bodo v pomoč tudi strokovnjaki, ki nudijo nasvete v večini trgovin s smučarsko opremo.

Velikost in udobje

Še tako kakovostna čelada ne bo zmogla učinkovito opravljati svojega dela, če ne bo dobro stala na svojem mestu ali pa če jo bomo zaradi neudobja morda kar sneli z glave. Ne smemo torej zanemariti udobja, ki je še posebej pomembno pri večdnevnih smučarskih izletih. S čelado bomo zadovoljni le, če nam ne bo povzročala preglavic in bolečin. Zelo pomembno je, da izberemo pravo velikost – smučarske čelade so sicer do neke mere prilagodljive, a vseeno moramo najprej najti model, ki se v teh mejah sklada z dimenzijami naše glave. O končnem udobju odloča še več dejavnikov, že sama zasnova čelade, materiali v notranjosti, zračenje in še kaj.

Dodatki za smučarsko čelado

Smučarska čelada ima lahko tudi različne dodatke ki so ali pa niso relevantni pri izbiri pravega izdelka. Morda gre za kakšne lastnosti, ki so res precej pomembne, na primer zračnike, so pa na voljo tudi čelade z raznoraznimi manj pomembnimi dodatki – Bluetooth slušalkami, nastavki za kamero in podobnimi zadevami. Med uporabnimi dodatki je pametno izpostaviti še možnost elegantne namestitve smučarskih očal.

Cena smučarske čelade

Ceno uvrstimo na dno seznama pomembnih dejavnikov pri nakupu smučarske čelade. Ne gre za nezanemarljiv faktor, saj je lahko dobra smučarska čelada draga, ne sme pa biti cena prioriteta.