Hladilne tekočine za hlajenje avto motorja

hladilna tekočinaHladilne tekočine ali antifrizi v plastičnih embalažah prihajajo v različnih barvah, pri čemer se koncentrat meša z vodo in doliva v ustrezno posodo pod pokrovom motorja. Antifriz preprečuje zmrzovanje vode v hladilnem sistemu vozila in v motorju pri nizkih zunanjih temperaturah. Na drugi strani tudi preprečuje, da bi voda v vročih temperaturah zavrela.

Tekoče sredstvo za hlajenje motorja zatorej uravnava temperaturo vode v hladilnem sistemu, tudi ko so zunaj zelo nizke ali visoke temperature. Antifriz se črpa po celotnem bloku motorja, zato da se ohrani enakomerna delovna temperatura. Poleg tega pa antifriz pomaga preprečevati korozijo in hkrati služi tudi kot mazivo za gibljive dele, kot je na primer vodna črpalka.

Glavna sestavina tekočega sredstva za hlajenje motorja

Glavna sestavina hladilne tekočine za avto je kemična substanca z imenom etilen glikol. Etilen glikol je prisoten v vseh antifrizih, ne glede na to, ali so zelene, roza, oranžne ali modre barve. Sredstvo za hlajenje motorja največkrat prihaja v koncentratu, zato ga je potrebno pravilno zmešati, običajno v razmerju, tako da je polovica vode in polovica sredstva.

Pravilna mešanica vode in antifriza preprečuje zmrzovanje oziroma pregrevanje vode v hladilnem sistemu tudi pri temperaturah, ki dosegajo kar 30 stopinj pod ničlo ali pa celo 135 stopinj Celzija nad ničlo.

Kako pravilno preveriti nivo antifriza v rezervoarju?

Indikator črte na zunanji strani rezervoarja nakazujejo, ali je potrebno vanj doliti tekoči koncentrat za hlajenje motorja, ki je zmešan z vodo. Antifriz dolijemo do gornje črte na posodi. Pri tem je potrebno paziti, da v rezervoar ne dolivamo le vode.

Voda brez avtomobilske hladilne tekočine namreč negativno vpliva na aluminijaste glave cilindrov, ki so nameščene v valju motorja. Ti avto deli za učinkovito delovanje zahtevajo antikorozivne lastnosti, ki so v antifrizu. Poleg tega v posodo ne smemo dolivati hladilnega sredstva, če je motor vroč, zato je potrebno počakati, da se motor ohladi.

Kako pogosto je potrebno doliti antifriz za avto?

Avtomobil mora imeti vedno optimalno oziroma ustrezno količino tekočega sredstva za hlajenje motorja, ki je potrebna za delovanje motorja in hladilnega sistema. Nivo antifriza je potrebno preveriti na vsake tri mesece ali pa pred vsako poletno sezono oziroma vročino ter pred zimskim mrazom.

Hladilne tekočine za zaščito hladilnega sistema so na voljo za nakup v specializirani spletni trgovini z avto deli Silux. Izbirate lahko med različnimi proizvajalci in različnimi količinami v plastični embalaži, kot je en liter, pet litrov, dvajset ali trideset litrov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja