S čim se ukvarja odvetnik za dedovanje?

dedovanje

Življenje je nepredvidljivo in včasih, ko to najmanj pričakujemo, se znajdemo v situaciji, ko potrebujemo pravni nasvet. Posebej občutljivo je predvsem področje urejanja zapuščinskih pravic in dedovanja, pri čemer je potrebno sklepati najrazličnejše dedno pravne pogodbe. Najpogosteje so to lahko: oporoka, pogodba o dedovanju, pogodba o dosmrtnem preživljanju, izročilna pogodba ali pogodba o preužitku.

Če vas zanima več o pogojih in vsebinah posameznih pogodb ter kaj te prinašajo, bo na vaša vprašanja najbolje odgovoril dober
odvetnik za dedovanje, ki se ukvarja s tem področjem. Tudi sicer je zelo priporočljivo, da se pred sestavo katerekoli pogodbe, posvetujete s pravnim strokovnjakom.

odvetnik za dedovanje1

Kaj zajemajo pogodbe in kakšen je njihov namen?

 

Na uvodnem posvetu vam bo odvetnik za dedovanje prisluhnil in razložil, kako bi bilo najbolje ukrepati glede na vašo težavo. Če bo mnenja, da je najbolje, da si želene pravice zagotovite s pravno listino, vam bo pomagal tudi pri sestavi ustrezne pogodbe.

Kakšne pogodbe se najpogosteje uporabljajo? Najpogosteje so to: pogodba o dosmrtnem preživljanju, izročilna pogodba, pogodba o preužitku ter oporoka. Če sami ne veste, katera pogodba je najprimernejša glede na vašo zadevo, naj vam jo pomaga napisati odvetnik za dedovanje.

Pogodbo o dosmrtnem preživljanju sklene oseba, ki želi, da se ji zagotovi oskrba do konca življenja, v zameno pa oseba, ki ji nudi oskrbo, prejme njeno nepremičnino. V tem primeru pravica preide šele po smrti na upravičenca. Ob sklepanju te pogodbe upravičenec še ni lastnik nepremičnine, temveč to postane šele po smrti osebe, ki mu je dala to pravico.

odvetnik za dedovanje

Zakaj je pomemben notar?

 

Če želite svoje premoženje izročiti naslednikom, boste morali skleniti izročilno pogodbo, ki vam jo lahko pomaga sestaviti odvetnik za dedovanje.  S to pogodbo se premoženje oziroma nepremičnina prenese na dediče. Običajno so to starši, ki želijo svojim otrokom zapustiti nepremičnino.

Pri vseh pogodbah je pomemben vpis v zemljiško knjigo, da se ve, kaj je bilo sklenjeno, da je javnosti znano, kaj se s to nepremičnino dogaja. Notar namreč mora naglas prebrati notarski zapis. Izročilna pogodba se sklene pri notarju, ki v prisotnosti vseh vpletenih prebere vsebino pogodbe, vsi prisotni pa jo podpišejo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja