Potrebujete olje za les?

olje za les2

Da lesene površine ohranimo v vsej svoji lepoti, jih je potrebno pogosto obnavljati. Visokokakovostna specializirana olja za les zunaj so enaka kot tista za notranjo uporabo, ker pa so takšni zunanji elementi izpostavljeni različnemu temperaturnem nihanju jih pred naoljevanjem zaščitimo z brezbarvno impregnacijo. Olje za les na materiale, ki se uporabljajo dnevno, nanesemo enkrat do dvakrat letno, odvisno od obrabe, na tiste, ki so izpostavljeni vlagi in visoki temperaturi pa na vsakih šest mesecev. Čas sušenja zaradi različnih dejavnikov varia in traja od pet do dvanajst ur.

olje za les1

Postopek premazovanja

S premazovanje dosežemo, da olje za les poudari njegovo naravno strukturo, površina je prijetna na dotik, ga poživi in obarva s tem ko prodre vanj. Končni rezultat je odvisen od vrste lesa, ko je površina naoljena odbija umazanijo in vodo, zaradi UV filtrov in UV absorberjev pa je glede na vremenske vplive bolj obstojno. Preden pričnem z nanašanjem olja za les preverimo, če je površina suha in brez vseh nečistoč, pri tem uporabljamo valjček, krpo, čopič ali  krtačo za talne površine. Ko ga ne vpija več je dobro zaščiten, odvečnega po nekaj minutah obrišemo in spoliramo z čisto krpo, naslednji sloj nanesemo čez 24ur, prebarvana stvar je potem globinsko suha v nekaj dneh.

olje za les

Boste pustili lesu da pridobi sivo barvo?

Ko barvamo recimo zunanjo ograjo, izberemo olje za les zunaj, ki vsebuje naravna olja in topilo za redčenje. Sivkasti videz je znak za osvežitev. Siva plast je neškodljiva in naravna, saj se on sam par milimetrov globoko zaščiti pred temperaturnimi spremembami. Bukev in smreka nista ravno odporna, zato ju pred razkrojem zaščitimo z naravnimi in umetnimi zaščitnimi sredstvi, kostanju in pa tiku pa ponavadi pustimo da ‘’posivita’’.

Če sami niste poznavalec lesa, tovrstno delo raje prepustite mojstrom, ki bodo izbrali najbolj primerno olje za les in vsa potrebna zaščitna sredstva, da vaš inventar ostane tak kot prvi dan.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja