Miti o ogljikovih hidratih

Včasih so bili ljudje prepričani, da maščoba redi, potem pa so prišle vse tiste dietne knjige, ki so trdile, da se kilogrami kopičijo, če jemo ogljikove hidrate. V čem je torej vzrok? Odločanje ali jesti špagete ali ne, ne bi smelo biti tako težko kot izpit iz matematike. Dejstva o ogljikovih hidratih so torej sledeča…
Veliko hrane vsebuje ogljikove hidrate. Ogljikovi hidrati so razvrščeni dve skupini, in sicer na kompleksne in enostavne. Kompleksni ogljikovi hidrati so v žitih ter v nekateri zelenjavi, kot je krompir in koruza ter jih telo prebavlja počasi. Predstavljajo dolgotrajen priliv energije telesu, ki jo telo shrani kot maščobo. Enostavni ogljikovi hidrati pa so v mleku, sadju, nekateri zelenjavi in predelanih žitaricah. ter so hitro prebavljivi in dajo človeškemu telesu v kratkem času največ energije, povzročijo pa tudi hiter porast inzulina. Preberite si tudi kdaj se športniki odločijo uiporabljati športno prehrano na strani http://www.sveze-novice.com/kdaj-uporabljajo-sportniki-sportno-prehrano/.

Ogljikovi hidrati, ki jih vsebuje kruh in testenine se spremenijo v maščobo le, če jih ješ v prevelikih količinah. Kar konec koncev velja za vsako hrano. Mit verjetno izhaja iz tega, ker ljudje navadno pojemo več ogljikovih hidratov kot pa proteinov. Lažje je namreč pojesti celo štruco kruha kot pa kilogram mesa.
Hrana z manj ogljikovimi hidrati ima včasih celo več kalorij kot maščoba in umetni dodatki in ni nujno najbolj zdrava. Namesto, da se vedno odločimo za takšno hrano ali štejemo kalorije, si rajši preberimo oznako in izberi tisto, ki vsebuje več balastnih snovi in manj sladkorja.
Energija, ki ti jo dajo ogljikovi hidrati, se hrani v naših mišicah kot glikogen. Če tega zmanjka, medtem ko naprimer tekmujemo, nam bo zmanjkalo energije in počutili se bomo utrujeno. Ogljikovi hidrati so za vadbo zelo pomembni, saj so glavni vir energije za delujoče mišice in ostale telesne funkcije.