Pazite, da vaše letne gume ne bodo preobremenjene

So vaše letne gume preveč obremenjene? Preobremenjenost je, takoj za nezadostno napolnjenostji, drugi najpogostejši vzrok za prazno oziroma počeno pnevmatiko. Pripravili smo nekaj nasvetov, da vaše letne gume ne bi bile preveč obremenjene.

Vsake letne gume so namenjene delovanju v okviru največjega območja obremenitve oziroma tako imenovanega indeksa nosilnosti, ki je ponavadi označen na bočnici pnevmatike. Vsaka nadaljnja preobremenitev letne gume lahko vodi do pretirane obrabe, zmanjšanje njene življenjske dobe, strukturne poškodbe ali pa povsem nenadne izpraznitve.

Pri večini vozil, je največja obremenitev potnikov in tovora, za katero so letne gume in samo vozilo zasnovane, natisnjena na isti etiketi, ki označuje priporočen tlak letne gume. To breme, še posebej v primeru tovornjakov in terenskih vozil, je lahko bistveno nižje od fizične sposobnosti nosilnosti vozila. Pomembno pa je, da največja dovoljena obremenitev letne gume ni nikoli presežena.

Pri določanju dejanske obremenitve v vašem vozilu, nikar ne pozabite upoštevati tudi teže priklopnega vozila, če za sabo na primer slučajno vlečete prikolico, saj deluje teža prikolice tudi neposredno na letne gume vozila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja