Lektoriranje

Lektoriranje je storitev, ki jo nudijo tako samostojni lektorji kot tudi prevajalske agencije, kjer strokovno usposobljeni prevajalci in lektorji jezikovno pregledajo vsako besedilo ali prevod, ki jim ga zaupa stranka – seveda po predhodnem dogovoru.

Lektoriranje je posebna obdelava besedila, kjer za to usposobljen lektor besedilo ne le slovnično in pravopisno pregleda, temveč ga tudi jezikovno obdela, ga zna umestiti v kontekst ter poskrbeti za estetiko izražanja.

Lektoriranje je tudi precej več kot zgolj iskanje manjkajočih pik in vejic. Gre za natančno obdelavo, lahko bi rekli tudi analizo besedila, korekturo vseh jezikovnih, pravopisnih, pravorečnih in slogovnih napak ter seveda najpogosteje tudi tipkarskih napak. Lektorjevo ostro oko mora zaznati še tako na videz nepomembno napako, kot je na primer dvojni presledek ali pa stično pisano tropičje, saj je to njegovo delo. Določeno besedilo damo lektorju v jezikovni pregled, ker je naš namen besedilo dati v branje širši množici – kot objava članka v časopisu, reviji ali kot izdaja samostojne knjige, diplomske naloge ipd.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja