Avto plin

Ideja avtoplina vse bolj prodira v ospredje, tako se za predelavo svojih avtomobilov odloča vse več voznikov. Glavni razlogi, zaradi katerih postaja avtoplin novodobno gorivo, so manjši stroški porabe goriva, tudi do 50 odstotkov, povečana življenjska doba motorja (za 50 odstotkov) in katalizatorja (do 300 odstotkov) in nenazadnje predvsem zmanjšanje onesnaževanja okolja.

Avto plin pri nas ni novoodkrito gorivo za prevozna sredstva. Že v času Jugoslavije, ko je zaradi svetovne naftne krize zmanjkovalo nafte in je država uvedla bone za nakup goriva po pravilu par nepar, so mnogi začeli svoje jeklene konjičke predelovati in prirejati za avtoplin. Vendar, ker je pri tem šlo za nestrokovne predelave – po domače, se avtoplin ni obnesel in ni osvojil srca ljudi. V sodobnem času, torej danes, pa govorimo o povsem varnih predelavah ter s prednostmi pred naftnim gorivom, ki jim je možno zaupati.
V Sloveniji je na voljo vse več črpalk z avtoplinom, seveda, pa po številu še vedno zaostajamo za nekaterimi evropskimi državami, kot so Italija, Velika Britanija, Francija, Češka idr.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja