Avto na plin

Nekateri proizvajalci avtomobilov imajo v svojem prodajnem programu že tovarniško predelane avtomobile, t. i. »bi-fuel vehicle«, ki imajo možnost uporabe dveh vrst goriva. Ponudba tovarniško predelanih vozil je vsak dan večja. To možnost že dalj časa ponujajo skoraj vsi večji proizvajalci avtomobilov (Citroen, Lada, Opel, Rover, Subaru, Volvo …) na trgih, kjer je avto plin ekonomična alternativa (Italija, Francija …).

Plin je mnogokrat uporabljen za pogon vozil v velikih mestih, kjer imajo težave z veliko onesnaženostjo zraka, saj v primerjavi z bencinskim motorjem izpusti v ozračje mnogo manj škodljivih plinov, v primerjavi z dizelskim motorjem pa praktično nič trdih delcev. Poleg tega plin ni strupen in tudi ni težav z onesnaženjem podtalnice v primeru razlitja.
Plin se uporablja tudi za vozila javnega prevoza in taksije, tako na Dunaju avtobuse že 30 let poganja plin, v Tokiu pa so tako gnani vsi taksiji. V Evropi pri uporabi plina za pogon osebnih vozil prednjači Italija, sledijo pa Nizozemska, Francija …  Ste vedeli da je avtoplin zeleno gorivo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja