Najvišje prodani predmeti na dražbah

Dražba za hišo na Ptuju

Dražba vsekakor ni samo prostor, kjer lahko kupujete in prodajate hiše, stanovanja in avtomobile, skozi leta se je na njih, predvsem po svetu pojavilo že veliko, morda tudi nenavadnih a zelo vrednih predmetov, ki so bili prodani po nepredstavljivo visokih cenah. Eden izmed teh je denimo tudi viola MacDonalda, ki je bila narejena leta 1719 iz strani umetnika Antonia Stradivari, ko je bil v svojih zlatih časih ustvarjanja. Izvira torej iz časa 1719, je pa bila pred prodajo v lasti Godfreya Bosville, ki je bil tretji MacDonald baron in je kupil violo leta 1820. leta 1964 ga je kupila nemška glasbena zasedba za Petra Schidlofa, ki pa je bil del kvarteta Amadeus in ta je s časoma postal tudi lastnik te viole.

Ocena te viole je bila najmanj 45 milijonov dolarjev, torej najnižja cena, za katero jo bi družina Schidlofta sprejela, kar je resnično visoka številka, ki se je polastila tega zgodovinsko vrednega instrumenta. Obstaja pa še ena velika zanimivost, ki jo je dražba prodala in je prav tako dosegla svetovni rekord glede na njeno iztrženo ceno. Ta predmet je tako imenovani ‘Balloon dog’ oziroma oranžen pes, oblikovan iz balona. Oblikoval ga je umetnik Jeff Koons in je bil kupljen v letu 1990 iz strani Petra Branta. Je ena izmed serij, ampak v drugačnih barvah, kar jo dela še posebej unikatno. Tako imenovan ‘Blue dog’ je v lasti Eli Broast, rdeči  je od Dakis Iaonnou in rumeni od Stevena A. Cohena.

Oranžen, je bil prodan 13. novembra 2013 za neverjetnih 58,4 milijonov dolarjev in tako je umetnik dobil nagrado za rekordno ceno dela živega umetnika. Na dražbah se tako prodajajo mnoge umetnine in če to zanima tudi vas, se lahko seveda udeležite tudi takšnih dražb, ki vam to ponujajo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja