Kako poiščemo najemniško stanovanje v Ljubljani?

Oddaja stanovanja Ljubljana

Ko se odločimo, da se bomo preselili na svoje je lahko iskanje primernega stanovanja zahteven podvig. Seveda se lahko najbolj enostavno in hitro zatečemo kar k spletnim brskalnikom. Vpišemo Oddaja stanovanja Ljubljana in prebrskamo ponudbo, ki se nam prikaže. Lahko prelistamo še revije, časopise in različne oglasnike in zagotovo se bo kaj zanimivega in primernega našlo. Ampak preden se podamo na to iskalno pustolovščino si najprej poglejmo, kako se nanjo lažje pripravimo.

Ugotovimo kaj je naš finančni domet?

Če se tega lotevamo prvič, smo lahko hitro nepremišljeni. Čeprav je oddaja stanovanja Ljubljana lahko čisto pri roki, moramo paziti na malenkosti, ki nam lahko pokvarijo naše načrte. Ena izmed teh malenkosti je naša trenutna finančna moč – torej koliko si sploh lahko privoščimo? Priporočeno je, da nikoli ne najamemo stanovanja za previsoko vsoto. Računamo, da nas bodo nekaj sto evrov prišli še dodatni stroški, kot so voda, elektrika, zavarovanje in skriti stroški. Kaj so skriti stroški? To so lahko:

  • Plačevanje parkirišča za naš avto
  • Plačevanje garažnine za kolo
  • Odvoz smeti
  • Drugi skriti stroški

Seveda ne pozabimo tudi na vse ostale življenske stroške, zavarovanja ter seveda možnost, da bomo morali plačati kavcijo v višini ene ali dveh najemnin.

Nepremičnine Ljubljana

Ko najdemo prvo stanovanje

Ko smo našli primerno stanovanje, ki se oddaja v Ljubljani, ni pomembno ali na spletu, v revijah, časopisih ali oglasnikih, si naredimo dober seznam, ki nam bo pokazal primerjavo. Različne ponudbe primerjamo po sledečih lastnostih:

Velikost stanovanja

Koliko je naše stanovanje veliko v primerjavi z drugimi za enako ceno. Tukaj lahko vidimo hitro ali sklepamo dobro kupčijo ali ne. Seveda ni vse v velikosti, morda vas zanima lega ali kaj drugega.

Vsekakor pa tudi pri velikostih vedno razmišljajte z rezervo. Nekdo šteje zraven še klet, balkon, drugi pa ne. Spet v nekaterih drugih stanovanjih so razporeditve prostorov dobre, drugje pa slabše.

Dodatki

Vroča voda, parkirno mesto, odvoz smeti – ali je vse všteto v ceno. Ponekod teh dodatkov sploh ni ali pa jih moramo dodatno doplačati poleg najemnine.

Pranje perila

Ali imamo svoj pralni stroj ali pa mogoče obstaja skupni prostor, ki si ga delimo z ostalimi stanovalci. Če nimamo dostopa do pralnice, poglejmo ali je možno pranje kje blizu v naši okolici.

Ko smo prvič v našem stanovanju

Ko smo končno našli naše stanovanje, ki se oddaja v Ljubljani, se kar najhitreje pripravimo na ogled. Pričnimo z nam najbolj všečnimi lokacijami. Pazimo še na:

  • Poglejmo, če je pritisk vode primeren in ali je voda vroča
  • V stanovanju se ne sme nabirati vlaga, saj to lahko privede do slabega počutja in bolezni
  • Preverimo vse naprave, če delujejo pravilno: gretje, kuhalnik, pralni stroj, luči itd…
  • Prepričajmo se, da ni znakov miši, podgan ali drugih škodljivcem, ki bi nam onemogočali kvalitetno bivanje

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja