Kako deluje IR ogrevanje?

IR paneli

Različni detajli pridejo vsekakor zelo v poštev, ko se odločamo za vgradnjo novega ogrevalnega sistema. Ne samo, da v končni fazi malenkosti odločajo o učinkovitosti in varčnosti ogrevanja, temveč gre že za to, da si želimo vgradnjo kar se da poenostaviti, grelna telesa pa prilagoditi svojim željam in potrebam. Prav zato se je pametno poučiti o različnih opcijah, med katerimi izbiramo. Če se odločamo za IR ogrevanje, je treba izpostaviti nekaj ključnih funkcionalnosti takšnega sistema.

Enostavno električno gretje

Enostavno delovanje je pravzaprav ena izmed glavnih prednosti, ki jih ima takšen način ogrevanja. Gre namreč za vrsto električnega gretja, kar pomeni, da ne bo treba skrbeti za vodovodni sistem ali druge napeljave, temveč bo treba najti le povezavo z električnim omrežjem. V prostore se vgradijo IR paneli, ki so pravzaprav grelna telesa, ti pa se povežejo med seboj in seveda z električnim omrežjem, ki služi kot vir energije za ogrevanje.

Najbolj enostavna je seveda uporaba enega panela, a to le redko pride v poštev. Tudi večji in kompleksnejši sistemi pa ne predstavljajo velikih težav pri vgradnji, saj gre še vedno le za enostavne povezave, za katere ni treba podirati sten ali vrtati vanje. Poleg tega, da se IR paneli povežejo z električnim omrežjem, jih povežemo tudi med seboj, v celoten sistem pa vključimo še termostat, ki delovanje panelov nadzoruje. Tako lahko enostavno in učinkovito nadzorujemo in upravljamo IR ogrevanje, kar zagotavlja najboljše možne rezultate.

Kako delujejo IR paneli?

Paneli pri tej vrsti ogrevanja služijo pretvorbi električne energije v toploto, ki jo nato z IR sevanjem oddajajo v prostor. Toploto oddajajo v vse smeri, zato omogočajo zelo učinkovito ogrevanje vseh vrst prostorov, predvsem pa je IR ogrevanje zaradi učinkovitih panelov nadvse varčno – IR paneli imajo odličen izkoristek in praktično nobenih izgub, kar pomeni nizke stroške na dolgi rok.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja